Dostupni linkovi

Fabijus u Iranu zbog unapređenja bilateralnih odnosa


Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus stigao je jutros u Teheran sa ciljem da podstakne bilateralne odnose posle nuklearnog sporazuma postignutog 14. jula između Irana i velikih sila.

"Ovo je važan put... mi smo dve velike nezavisne zemlje, dve velike civilizacije. Tačno je da su poslednjih godina iz poznatih razloga veze oslabile ali sada zahvaljujući nuklearnom sporazumu stvari će moći da se menjaju", rekao je Fabijus pre početka niza sastanaka sa iranskim zvaničnicima.

On će se sastati sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom, predsednikom Hasanom Rohanijem, kao i ministrima za naftu, industriju, trgovinu i potpredsednikom zaduženim za životnu okolinu.

"Ova poseta je prilika da Iran i Francuska obnove svoje odnose u nizu oblasti, posebno u oblasti privrede jer ima mnogo stvari koje možemo zajedno da radimo", rekao je on.

Fabijus je naglasio da u oblasti spoljne politike, posebno kada je reč o regionalnim pitanjima ima određen broj tačaka gde postoje razlike, što je aluzija na Siriju i Jemen, kao i na stav Irana prema Izraelu.

Iran podržava vladu predsednika Bašara al Asada u Siriji a u Jemenu Huti pobunjenike protiv kojih se bore regionalne arapske snage prevođene Saudijskom Arabijom, dok su više puta predstvnici iranske tvrde struje pozivali na uništenje Izraela.

XS
SM
MD
LG