Dostupni linkovi

State Department: Više od 20 miliona žrtava trgovine ljudima u svijetu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od 20 miliona osoba su žrtve trgovine ljudima koja se odvija u skoro svim zemljama svijeta, uključujući i one najrazvijnije kao što su same Sjedinjene države, zaključak je godišnjeg izvještaja State Departamenta koji je objavljen u ponedjeljak.

Žrtve trgovine ljudima se najčešće iskorištavaju za rad u rudnicima, građevinskoj industriji, prostituciji kao i za rad u domaćinstvu, stoji u izvještaju.

"Izvještaj se bavi odgovorom u 188 zemalja i teritorija, uključujući i Sjedinjene države, na problem modernog ropstva i svrstava ga među prioritete američke spoljne politike i kao važnu temu za međunarodnu zajednicu”, izjavila je na predstavljanju izvještaja Sarah Sewall, podsekretarka State Departmenta za civilnu sigurnost, demokratiju i ljudska prava.

John Kerry na predstavljanju izveštaja
John Kerry na predstavljanju izveštaja

"Trgovina ljudima je problem u praktično svakoj zemlji, uključujući i one iz Prve grupe, kao što su Sjedinjene države”, dodala je na predstavljanju kojem je prisustvovao i državni sekretar John Kerry.

Pored SAD, u Prvoj grupi je 31 zemlja a to su, pored ostalih razvijenih zemalja, većina članica Evropske unije osim Slovenije, Bugarske, Rumunije, baltičkih zemalja i Malte. U toj grupi su i Makedonija i Armenija.

Ostale članica EU, kao i sve zemlje regiona, su u drugoj od četiri grupe u kojoj je ukupno 89 država. Njihove vlade moraju pojačati svoje napore u borbi protiv trgovine ljudima.

U trećoj grupi su 44 države koje nedovoljno rade na suzbijanju problema trgovine ljudima iako su zabilježile određene pomake.

U četvrtoj grupi su 23 države koje ne čine dovoljno na suzbijanju ovog problema.

Sjedinjene države su odlučile da Tajland zadrže u grupi zemalja sa najgorom situacijom po pitanju trgovine ljudima uprkos nedavnim naporima vlasti da suzbiju taj problem, za koje je rečeno da su su se desili suviše kasno da bi promijenili konačnu ocjenu.

Kuba i Malezija su skinute sa "crne liste".

Što se tiče regiona, sve zemlje, osim Makedonije, moraju pojačati napore na otkrivanju i procesuiranju organizatora tragovine ljudima i uspostavljanju programa zaštite za žrtve trgovine ljudima.

U izvještaju je navedeno da je u BiH u 2014. podignuta optužnica protiv 13 osoba u jednom od najvećih takvih slučajeva do sada.

XS
SM
MD
LG