Dostupni linkovi

Vlada FBiH usvojila sporni Zakon o radu


Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o radu, čije donošenje od vlasti u BiH već nekoliko godina traži Međunarodni monetarni fond /MMF/ kao uslov za novi kreditni aranžman, a kome se protive svi sindikati radnika.

Najkrupnija izmjena u zakonu odnosi se na ograničavanje kolektivnih ugovora, koji sada imaju neograničen rok, na trajanje do tri godine.

Iz Vlade FBiH je saopšteno se Prijedlogom zakona o radu domaći propisi harmonizuju sa zakonodavstvom EU i evropskim principima i standardima, prije svega kada je riječ o organizaciji radnog vremena, poboljšanju bezbjednosti i zdravlja na poslu trudnica, porodilja i dojilja.

"S ciljem zakonske zaštite osnovnih prava radnika iz radnog odnosa, odgovarajuće mjesto u zakonu imaju i pojedina prava koja su sadržana u odredbama kolektivnih ugovora, s obzirom na pravnu prirodu tih ugovora", saopšteno je iz Vlade FBiH nakon današnje sjednice u Mostaru.

Iz Vlade FBiH ističu da novi prijedlog zakona ima za cilj zaštitu zaposlenih i lica koja traže posao od svakog oblika diskriminacije.

Za razliku od rješenja u susjednim zemljama, zakon ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao izuzetak i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

"Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni uslovi kada taj ugovor `prerasta' u ugovor o radu na neodređeno vrijeme", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG