Dostupni linkovi

Flavija Pansijeri podnijela ostavku


Zamjenik visokog komesara UN za ljudska prava Flavija Pansijeri, koja je priznala da nekoliko mjeseci nije obraćala pažnju na optužbe o seksualnom zlostavljanju djece koje su vršili pripadnici francuskih oružanih snaga u Centralnoafričkoj Republici, podnijela je ostavku.

Iz UN-a je saopšteno da je Pansijerijeva podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga.

Optužbe da su francuski vojnici od nekoliko djece, od kojih su neka imala i devet godina, tražili oralni seks i sodomiju u zamjenu za hranu u javnosti pojavile su se krajem aprila, skoro godinu dana nakon što je osoblje UN saznalo o patnjama maloljetnika.

Komentari Pansijerijeve i drugi objavljeni dokumenti doveli su do toga da generalni sekretar UN Ban Ki Mun naredio pokretanje istrage o tome kako je svjetska organizacija rješavala sporni slučaj.

U povjerljivom saopštenju o internoj istrazi, koji je u posjedu agencije Asošijejted pres, Pansijerijeva je istakla da su joj pažnju od ovog slučaja odvukla druga pitanja, uključujući smanjenje budžeta.

"Žao mi je što nisam uspjela da u potpunosti ispratim situaciju u Centralnoafričkoj Republici", navodi Pansijerijeva u saopštenju od 26. marta.

Pansujerijeva je navela da su ona i visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pretpostavili da francuske vlasti rješavaju pitanje optužbi, iako je Pariz vršio pritisak na UN za dodatne informacije.

XS
SM
MD
LG