Dostupni linkovi

Brisel odobrio sporazum Irana i šest sila


EU je danas odobrila nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, što je prvi korak ka ukidanju evropskih ekonomskih sankcija Teheranu.

Šefovi diplomatija EU saopštili su sa današnjeg sastanka u Briselu da je na pregovaračkom stolu bila najbolja opcija.

"Ovo je uravnotežen dogovor koji znači da Iran neće doći u posjed atomske bombe. To je veliki politički dogovor", rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus.

Evropski šefovi diplomatija čekali su da Savjet bezbjednosti UN usvoji sporazum postignut između Teherana i šest svjetskih sila 14. jula nakon čega su objavili saopštenje sa devet tačaka prema kojem se zvanično obavezuju da će, uz SAD i UN, postepeno ukidati sankcije Iranu.

Ministri spoljnih poslova saglasili su se da će ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija stupiti na snagu nakon što Međunarodna agencija za atomsku energju potvrdi da je Iran ispunio sve svoje obaveze.

Savjet bezbjednosti UN nešto ranije je usvojio sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, ali će u narednoj deceniji moći da reaktivira kaznene mjere ukoliko Teheran prekrši postignuti dogovor.

XS
SM
MD
LG