Dostupni linkovi

Ćerka bivšeg ruskog premijera zamenica guvernera Odese


Ćerka bivšeg ruskog premijera Jegora Gajdara, Marija, prihvatila je dužnost zamenika guvernera ukrajinske južne provincije Odese, što je izazvalo burne kritike u Rusiiji, ali i u Ukrajini.

Imenovanje Marije Gajdar za zamenika guvernera Odese u Rusiji je predstavljeno kao izdaja, dok je u Ukrajini kritikovana da nije dovoljno oštro osudila rusku aneksiju Krima. Guverner Odese je bivši kontroverzni gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Predstavljajći danas javnosti u Odesi svog novog zamenika, Sakašvili je harvardskog đaka Mariju Gajdar opisao kao jednog od najbrilijantnijih političkih lidera borbe protiv režima ruskog predsednika Vladimira Putina. Sakašvili je bio predsednikk Gruzije u vreme njenog kratkog rata sa Rusijom 2008. godine.

Marija Gajdar (32), jedina je ćerka nekadašnjeg ruskog reformskog premijera iz 1992-ih godine Jegora Gajdara i opozicioni je aktivista. Bila je zamenik guvernera ruske Kirovske oblasti 2009. do 2011. a zatim 2012. i 2013. savetnica zamenika gradonačelnika Moskve.

Njeno imenovanje na funkciju u Odesi izazvalo je ogorčenje u Rusiji, ali i negodovanje ukrajinskih nacionalista zbog imenovanje još jednog stranca na visoku dužnost u Ukrajini. Mnogi smatraju da nije bila dovoljno oštra u osudi ruske aneksije Krima.

Gajdar je danas novinarima u Kijevu rekla da podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine.

"To je bilo ilegalno i nemoralno i Krim treba da bude vraćen Ukrajini", rekla je Gajdar, dodajući, međutim, da ne zna kako to može biti učinjeno.

Ona je rekla da će se usredsrediti na poboljšanje uslova života stotina hiljada ljudi koji su u Odesu izbegli iz istočne Ukrajine.

XS
SM
MD
LG