Dostupni linkovi

Hamenei: Nepromijenjen stav prema 'arogantnim' SAD


Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je danas da sporazum o nuklearnom programu Teherana sa svjetskim silama "neće promijeniti" stav države prema "arogantnim" Sjedinjenim Američkim Državama.

U govoru povodom muslimanskog praznika Bajrama u Teheranu, koji je prenosila državna televizija, Hamenei je rekao da taj sporazum neće promijeniti iransku podršku vladama Iraka i Sirije, niti podršku "ugnjetenim narodima" Jemena, Bahreina kao i Palestincima.

On je istakao da sporazum sa Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i SAD i Njemačkom "još nije zakon" i mora se pažljivo analizirati.

Kao vrhovni vođa Irana Hamenei ima "zadnju riječ" u političkim pitanjima, stranim i domaćim, što uključuje i nuklearni sporazum, navodi AFP.

U međuvremenu, Savjet bezbjednosti UN glasaće o nacrtu rezolucije o sporazumu sa Iranom u ponedjeljak, 20. jula.

U nacrtu rezolucije koji je Savjetu bezbjednosti UN dostavila delegacija SAD predviđeno je ukidanje sankcija Iranu u narednih deset godina, pod uslovom da vlasti te zemlje poštuju sporazum koji je Teheran sklopio u Beču sa svjetskim silama u vezi sa svojim nuklearnim programom.

XS
SM
MD
LG