Dostupni linkovi

Meron: Sud za Ruandu i Jugoslaviju pioniri pravde


Predsjednik Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron podsetio je povodom Dana međunarodnog pravosuđa da je osnivanje nezavisnog Međunarodnog kaznenog suda, prije nekoliko desetljeća bila revolucionarna ideja pa je istaknuo da se danas proslavljaju dostignuća postojećih međunarodnih sudova u borbi protiv nekažnjivosti, unapređivanju razvoja međunarodnog prava i ostvarivanju pravde za žrtve.

Ovaj dan se obeležava na godišnjicu usvajanja Rimskog statusa, osnivačke povelje Međunarodnog kaznenog suda (ICC), prvog stalnog međunarodnog kaznenog suda u svijetu.

„Time odajemo počast viziji i posvećenosti svih onih ljudi koji su zalagali, i koji se i dalje zalažu za to da pravda bude više od apstraktnog ideala, da nacionalni i međunarodni sudovi izvedu pred lice pravde osobe za koje se smatra da snose najveću odgovornost za teške povrede međunarodnog prava, kao i za to da države zaštite svoje građane.“, poručio je tom prilikom predsjednik Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron.

On je naveo kako su dva međunarodna suda osnovana nakon Drugog svjetskog rata, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni krivični sud za Ruandu (ICTR) - imali pionirsku ulogu na polju međunarodnog pravosuđa.

„Stotinama odluka i presuda izrečenim tijkom protekle dve decenije, utvrdili su odgovornost pojedinaca za najstrašnije zločine koji se mogu zamisliti, a svojim presuđivanjem definirali konture međunarodnog humanitarnog prava. Ta dva suda su, između ostalog, potvrdila da silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja mogu predstavljati djelo genocida, da ne samo visoki vojni oficiri, već i civilni i politički rukovodioci, mogu biti pozvani na odgovornost za djela koja su počinili njima podređeni, i da šefovi država mogu biti izvedeni pred lice pravde za teške zločine za koje se smatra da su počinjeni pod njihovim pokroviteljstvom.“, istaknuo je napredak u procesuiranju najviših dužnosnika po principu zapovjedne odgovornosti.

Meron je naveo kako i osnivanje Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), institucije koja nasljeđuje rad suda za Ruandu i Jugoslaviju, pokazuje kontinuiranu privrženost međunarodne zajednice principijelnom pozivanju na odgovornost i njenu rješenost - da obezbjedi da zatvaranje ova prva dva međunarodna suda, koji su bili bez presedana, ne otvori put nekažnjivosti da ponovo zavlada.

XS
SM
MD
LG