Dostupni linkovi

Šojble: Bez otpisivanja dugova Grčkoj


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da evrozona mora da poštuje svoja pravila u pregovorima o novom paketu pomoći Grčkoj i da ti pregovori isključuju mogućnost potpunog otpisivanja dugova toj zemlji, ako se želi njen ostanak u evrozoni.

U intervjuu za radio Dojčlandfunk, Šojble je rekao da će se pregovorima utvrditi da li je novi paket pomoći moguć s obzirom na povećane potrebe Grčke. On je dodao da je usvajanje reformi u grčkom parlamentu "važan korak", ali je ocenio da će pregovori o konačnom sporazumu biti teški i da potpuno otpisivanje dugova nije saglasno s ostankom Grčke u evrozoni.

"Otvorićemo pregovore, uložićemo svaki napor, ali moramo da se držimo pravila, jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine prava", rekao je Šojble, koji je zauzimao tvrd stav u pregovorima o grčkoj krizi. Iz njegovog ministarstva prošlog vikenda pojavio se dokument u kojem se predlaže mogućnost dobrovoljnog, privremenog izlaska Grčke iz evrozone.

"To bi možda bio bolji put za Grčku, i mnogi to kažu, a sve je više onih koji to kažu i u Grčkoj", kazao je Šojble za Dojčlandfunk.

XS
SM
MD
LG