Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Referendum prijetnja za stabilnost BiH


Referendum predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i plašimo se posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH, saopštila je Ambasada SAD u Sarajevu, nakon što je Narodna skupština RS usvojila odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

“Ambasada SAD alarmirana je pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju izdatom ubrzo nakon odluke Skupštine RS.

Ambasada SAD je angažovala odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji “prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju”, te naglasila da blisko sarađuje sa Misijom EU i OHR u vezi sa poduzimanjem narednih koraka.

"Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro. Budućnost ove zemlje i svih njenih građana je u kontinuiranom procesu integracija u EU. Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi želimo da radimo sa građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredijeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju", zaključuju u saopštenju u Ambasadi SAD u BiH.

XS
SM
MD
LG