Dostupni linkovi

Stoltenberg: Poštujemo odluke i kontakte Srbije s Rusijom


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se odluke Srbije i kontakti sa Rusijom moraju poštovati, jer je to izbor nezavisne zemlje i njenog naroda

“Iskreno verujem da moramo da poštujemo nezavisne odluke Srbije. Srbija je nezavisna zemlja koja sama donosi odluke i ja to poštujem. Pored toga poštujem njihove kontakte sa Rusijom, jer je to nezavisan izbor, nezavisnog naroda Srbije i naravno pozdravljam bliske odnose Srbije sa EU”, rekao je Stoltenberg u razgovoru za televiziju N1.

On je pozdravio mogućnost da Srbija i NATO mogu da prošire i da razviju saradnju, na bazi IPAP sporazuma, koji predstavlja okvir za dalju saradnju.

Mislim da to pokazuje da se ovaj region kreće u dobrom smeru, jer sada imamo sve normalniju i sve više prijateljsku i sve konstruktivniju saradnju sa Srbijom”, ocenio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO naveo je da ovaj savez radi sa svim zemljama u regionu koje su se prijavile za članstvo u NATO, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Što se tiče Crne Gore trenutno smo u procesu finaliziranja onoga što nazivamo “fokusiranim intenzivnim razgovorima”. Do kraja godine ćemo doneti odluku da li ćemo pozvati Crnu Goru u članstvo. U decembru je sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO. Ne mogu ništa da obećam, ali nadam se da ćemo videti još veći napredak”, kazao je Stoltenberg.


XS
SM
MD
LG