Dostupni linkovi

Milanović: Pelješki most će se sigurno graditi


Pelješki most ocenjen je u studiji izvodljivosti saobraćajnog povezivanja razdvojenog područja Hrvatske kao najbolje rešenje i sigurno će se graditi, izjavio je u sredu hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Danas smo potpuno u pravu kad kažemo da će se taj most graditi, da će to početi vrlo brzo i da će procedura biti dovedena do kraja u poslednjem kvartalu ove godine", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

On je dodao da se Vlada nije razmetala obećanjima i potpisivala ugovore za koje nije osiguran novac.

"S punom odgovornošću možemo reći da smo ovaj postupak doveli do samog početka njegovog izvođenja. Sve kasnije bit će lakše", izjavio je Milanović.

Ističe da je most odabran "od onih koji u Europi o tome odlučuju", kao najbolj opcija od nekoliko koliko su ponuđene.

Po njegovim riječima, Pelješki most nije samo građevinski, nego i politički projekt spajanja razdvojenih područja Hrvatske i EU-a.

"No, u temelju svega je želja da se Hrvatska spoji i da se više ne mora do Dubrovnika putovati preko teritorije druge, susedne i prijateljske države u kojoj živi puno Hrvata, ali koja nažalost još dugo neće postati članica EU-a", kaže Milanović.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je kazao da će gradnja trajati između 2,5 i 3 godine. Ukupna vrednost projekta Pelješki most sa pristupnim putevima je 2,85 milijardi kuna, a samog mosta 1,55 milijardi.

U hrvatskoj Vladi očekuju da će Europska unija učestvovati u finansiranju mosta s maksimalnih 85 posto te da bi gradnja mogla početi najranije u proleće 2016. godine.

Pre nekoliko godina tadašnji član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je da će BiH tužiti Hrvatsku svim međunarodnim sudovima ukoliko nastavi s gradnjom Pelješkog mosta.

Vlasti u Sarajevu ističu da se most ne može graditi bez pune saglasnosti dveju država i ne reši pitanje pomorske granice u Neumskom zalivu.

Stručnjaci u BiH upozoravaju da bi most prelazio preko njenog unutrašnjeg mora i dela koji vodi ovu zemlju u međunarodne vode.

XS
SM
MD
LG