Dostupni linkovi

Merkel: Brak sklapaju muškarac i žena


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na okončanje diskriminacije istospolnih partnera, no ponovila je svoje gledište da je brak institucija koju uspostavljaju muškarac i žena.

U intervjuu sa zvijezdom Youtubea Florianom Mundtom ili LeFloidom Merkel je kazala da je za nju osobno brak kohabitacija između muškarca i žene.

Ja sam za registrirano partnerstvo. Za to sam da nemamo nikakvu diskriminaciju kroz porezno zakonodavstvo. Ako i dalje nailazimo na diskriminaciju, uklanjat ćemo je, kazala je njemačka kancelarka.

Govoreći o definiciji braka Merkel je rekla: Mislim da moramo prihvatiti da postoje različita mišljenja o tome. Ljudi to naprosto moraju prihvatiti, kazala je njemačka kancelarka. Upitana da ukratko rezimira vlastitu poziciju, Merkel je rekla: Bez diskriminacije. Brak kao zajednički život muškarca i žene.

Nakon što su Sjedinjene Države i Irska priznale brak među pripadnicima istog spola, sve je više poziva da se to napravi i u Njemačkoj. U toj zemlji istospolni parovi mogu od 2001. godine zasnovati građansko partnerstvo.

XS
SM
MD
LG