Dostupni linkovi

MMF nastavlja razgovore o novom aranžmanu za BiH


Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Ruben Atojan najavio je da će Misija MMF-a nastaviti u narednim danima razgovore sa vlastima u BiH o novom kreditnom aranžmanu.

Ističući da trenutni status pregovora zavisi od domaćih vlasti, Atojan je rekao da je vlastima u BiH bilo potrebno više vremena da pripreme detalje u pogledu politika za nekoliko oblasti, uključujući mjere za unapređivanje funkcionisanja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređivanje poslovnog okruženja.

"Bez snažnog podstreka reformama, u ovoj situaciji nije moguće ostvariti značajnu promjenu", rekao je Atojan za današnji "Dnevni avaz", uz konstataciju da politički rizici u BiH i dalje znatno utiču na prognoze.

U slučaju da BiH ne dobije od MMF-a novi kredit, Atojan kao izlaz vidi smanjenje rashodovnog okvira, povećanje poreskih prihoda ili iznalaženje alternativnih izvora finansiranja.

"Mišljenja sam da fokus javnosti treba biti usmjeren na srednjoročne potrebe za finansiranjem BiH, koje ipak ostaju znatne, uprkos napretku koji je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije tokom stendbaj-aranžmana", zaključ je Atojan.

XS
SM
MD
LG