Dostupni linkovi

Zemlje evrozone: Grčka mora da povrati poverenje


Predstavnici zemalja članica evrozone istakli su da Grčka mora da povrati njihovo poverenje tako što će sprovesti reforme kojima bi se otvorio prostor za pregovore o novom finansijskom paketu za očuvanje evropske valute.

Uoči pregovora koji su počeli u nedelju popodne u Briselu, lideri EU i ministri 19 zemalja-članica evrogrupe rekli su da će uraditi sve što je u njihovoj moći da Grčka ostane u evrozoni.

Francuski predsednik Fransoa Oland kazao je da bi izlazak ove mediteranske zemlje predstavljao evropsko “povlačenje”, te dodao da bi to trebalo da bude izbegnutio.

No, zvaničnici koje predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel jasno su stavili do znanja da Grčka kod njih mora povratiti svoje poverenje, nakon što su građani te zemlje na referendumu koji je organizovala grčka vlada odbacili uslove kreditora za otpis dugova.

“Najvažnija valuta je izgubljenja, a to je poverenje”, rekla je Merkelova i dodala da to znači “da će pred nama biti teške odluke” i da “neće biti dogovora po svaku cenu”.

XS
SM
MD
LG