Dostupni linkovi

Duraković: Čim prije pronaći više od 1.000 nestalih


Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković danas je na komemoraciji u Potočarima kazao je da će na 20. godišnjicu genocida u Memorijalnom centru Potočari biti ukopani posmrtni ostaci 136 osoba ubijenih u julu 1995..

"Nakon 20 godina njihovog mučnog ubistva tabute s njihovim posmrtnim ostacima njihove će porodice danas spustiti u mezarje. Među 136 žrtava je 19 dječaka koji su imali manje od 18 godina ili su tek postali punoljetni. Genocid je uništenje porodičnih loza. Danas ćemo ukopati jednog oca, njegovog sina, i njegovog unuka, zatim jednog oca i dva njegova sina, dva brata pored očeva ukopanih prethodnih godina", kazao je Duraković.

Umiranje i ubistvo ovih ljudi, dodao je, bilo je mnogostruko i dugo.

",Bošnjaci na ovo nasilje nisu odgovorili novim nasiljem, nisu postali teroristi, nisu se svetili niti upotrebljavali govoro mržnje. Žene čija su djeca i očevi smaknuti njegovale su ljubav, stvarale umjetnost. Oni se još uvijek bore za pravdu pravnim putem", naglasio je Duraković.

Ukazao je da život u Srebrenici nije nimalo lak, gdje postoji problemi nezaposlenosti, povratka i infrastrukture.

Emocionalno je neizdržljivo posmatrati majke koje i nakon 20 godina čekaju da pronađu posmrtne ostatke namilijih.

"Pozivam one koji su kao pripadnici srpske vojske učestvovali u njihovim smaknućima, radnike koje su ih zakopavali u masovne grobnice, bageriste koje su prekopavali te masovne grobnice, kamiondžije koji su ih prevozili, radnike koji su ih ponovo zatrpavali, komšije koje su sve to gledale i političare koji su sve to planirali da nam kažu gdje su kosti tih Bošnjaka. To će biti vaša pružena ruka pomirenja. To će biti početak nekog novog života, to je teško ali je moguće, na vama je", poručio je Duraković na komemoraciji u Potočarima.

Do sada je ukopano 6.320 žrtava genocida u Srebrenici, a traga se za još više od hiljadu nestalih.

XS
SM
MD
LG