Dostupni linkovi

Papa zatražio od Indijanaca oproštaj


Poglavar rimokatoličke crkve Franjo "ponizno" je zatražio oproštaj za grijehe i zločine koje je počinila Katolička crkva nad Indijancima tokom kolonijalnog osvajanja Latinske Amerike.

Papa Franjo je u Santa Kruzu, u Boliviji, rekao i da ekonomski poredak mora da se promijeni, jer prati samo logiku profita i isključuje mnoge ljude, a svjetske lidere optužio je za "kukavičluk" kada je riječ o odbrani Zemlje, koja se "pljačka, demolira i nekažnjeno oštećuje".

Papa Franjo je tokom govora na skupu indijanskih lidera u Boliviji, u prisustvu prvog indijanskog predsjednika te zemlje Eva Moralesa, istakao da su zvaničnici rimokatoličke crkve i u prošlosti priznali da su počinjeni "teški zločini u ime Boga nad domorocima Amerike".

Nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi izvinio se tokom posjete Dominikanskoj Republici 1992. godine za "bol i patnju" koju je izazvala crkva tokom 500 godina na tom kontinentu. Međutim, papa Franjo je, kako ocjenjuje AP, otišao korak dalje i sada rekao da to čini "sa žaljenjem" zbog patnji koja je time učinjena.

Papino izvinjenje je izazvalo veliki aplauz domorodaca okupljenih na samitu pokreta za borbu protiv nepravde i društvene nejednakosti.

Izvinjenje pape Franja je značajno, između ostalog, zbog toga što je papa Benedikt XVI kritikovan kada je 2007. godine tokom posjete Brazilu rekao da su Indijanci "potajno žudjeli" da postanu hrišćani kada su španski i portugalski osvajači nasilno preuzeli njihovu zemlju, ocijenio je AP.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je papa Franjo samostalno napisao govor i da je izvinjenje za grijehe, uvrede i zločine koje je počinila crkva "posebno važna deklaracija".

XS
SM
MD
LG