Dostupni linkovi

Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv Slobodana Gavrića


Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu ispred Osnovnog suda u Prištini protiv Slobodana Gavrića, za krivično djelo pripreme terorizma.

Gavrić je uhapšen 26. decembra u Prištini nakon što je u njegovom vozilu beogradskih registracija pronađeno 12 kilograma eksploziva. Pored eksloziva, pronađene su i detaljne karte Prištine.

Na osnovu optužnice, Gavrić je, “s ciljem da ozbiljno uplaši populaciju, destabilizuje i uništi najvažnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture, pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma“.

U njegovom vozilu pronađen je eksploziv koji sadrži “Pentaerythritol Tetranitrate“ (PETN), u kombinaciji sa ostalim elementima, koji služe da se poveća razorna moć i izazove veliki broj žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Time je optuženi izvršio krivično djelo „pripreme terorističkih djela ili krivično delo protiv ustavnog poretka i bezbjednosti u Republici Kosova“.

Ekspertizu eksploziva obavio je FBI i kosovska Agencija forenzike.

Gavrić je 27. decembra na saskušanju rekao da se osjeća krivim, da se pokajao, i da je u planu imao da proda taj eksploziv, naveo je njegov advokat.

XS
SM
MD
LG