Dostupni linkovi

Dubravka Šimonović posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama


Komisija za ljudska prava Ujedinjenih naroda je na svojoj 29. redovitoj sjednici imenovala hrvatsku veleposlanicu pri OSCE Dubravku Šimonović za posebnu izvjestiteljicu za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice, izvijestio je hrvatski feministički portal voxfeminae.net.

Ta je funkcija utemeljena 1999. godine, a do sada su je obavljale Radhika Coomaraswamy iz Šri Lanke, Yakin Erturk iz Turske i Rashida Manjoo iz Južne Afrike.

Prema mandatu što ga je odredila Komisija za ljudska prava UN-a, izvjestiteljica je dužna tražiti i dobiva informacije o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama od vlada, ugovornih tijela, specijaliziranih agencija, drugih specijalnih izvjestilaca odgovornih za razna pitanja iz oblasti ljudskih prava kao i od međuvladinih i nevladinih organizacija, uključujući i udruženja žena, kao i efikasno odgovoriti na te informacije.

Isto tako ona preporučuje mjere, načine i sredstva, na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, za ukidanje nasilja nad ženama i njegovih uzroka, te za pravno saniranje njegovih posljedica te surađuje s ostalim izvjestiteljima iz drugih područja. U obavljanju svog mandata posebna izvjestiteljica dostavlja hitne žalbe i priopćenja državama u pogledu navodnih slučajeva nasilja nad ženama, posjećuje države u svrhu pribavljanja činjenica i dostavlja godišnja tematska izvješća.

XS
SM
MD
LG