Dostupni linkovi

Australija izručuje kapetana Dragana Hrvatskoj u četvrtak


Dragan Vasiljković zvani Kapetan Dragan, nekadašnji zapovjednik i instruktor u postrojbama samoproglašene „Republike Srpske krajine“, optužen za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, bit će ovog tjedna izručen Hrvatskoj.

Vasiljković, koji se sada nalazi u Australiji, bit će nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro predan splitskom Županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu. Tamo će ga ispitati istražitelji koji bi potom trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor, u kojemu bi čekao suđenje, saznaje hrvatski internetski portal tportal od svog splitskog suradnika.

Po ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi ga u Hrvatsku trebali dovesti naoružani hrvatski policajci koji bi trebali biti s njim tijekom leta. Vasiljković je 9 godina uspijevao izbjeći izručenje Hrvatskoj iz Australije, otkuda je god. 1991 i došao u Knin, i kamo se kasnije i vratio. Vasiljkoviću je dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Darko Stanić koji je kao branitelj već vodio više slučajeva ratnih zločina pred hrvatskim sudovima. Tportal podsjeća kako je Vasiljković je u razgovoru za srpske medije ustvrdio da su mu čak dva hrvatska odvjetnika otkazala punomoć, a da je jedan od njih primio ozbiljne prijetnje svojoj obitelji.

XS
SM
MD
LG