Dostupni linkovi

AI: Makedonija neuspješna u poštovanju ljudskih prava


Međunarodna organizcija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopštila je danas da je Makedonija u potpunosti neuspješna u garantovanju ljudskih prava.

Kako se politička kriza nastavlja UN Komitet za ljudska prava će razmatrati situaciju u Makedoniji 2-3.jula.

Uoči sastanka AI sastavio je izvještaj u kojem su dokumentovana kršenja ljudskih prava u Makedoniji od strane vlade.

Izvještaj je imao u vidu aktuelnu krizu u toj zemlji koja je praćena objavljivanjem prisluškivanih razgovora vladinih zavničnika, čiji sadržaj kako su naveli otkriva u kojoj su mjeri podrivena ljudska i vladavina prava u zemlji.

Riječ o takvom obliku krešenja prava da dovodi u pitanje kredibilitet i integritet makedonske vlade, smatraju u Amnestyju.

Ukoliko država ne uspije da provede punu i nezavisnu istragu o navodima o kriminalu i korupciji u srcu vlade, Makedonija neće biti u stanju da zaštiti i poštuje prava predviđena Konvencijom o ljudskim pravima.

Amnesty navodi i da ranije primjedbe o nedostatku nezavisnosti pravosuđa, izazivaju zabrinutosti međunarodne zajednice oko miješenja vlade u pravo na slobodu izražavanja u Makedoniji uključujući prisluškivanje oko 2000 novinara.

Takođe se apeluje na vladu da obustavi pokušaje kontrole nad štampanim i elektronskim medijima.

Izvještaj AI podsjeća i da Makedonija u kontinuitetu odbija da poštuje prava LGBT populacije, a da na padi na ovu manjinsku zajednicu prolaze nekaženjeni.

XS
SM
MD
LG