Dostupni linkovi

Njemačka poziva Grčku da "razjasni svoju poziciju"


Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble izjavio je danas da krizom pogođena Grčka šalje kontradiktorne signale u pregovorima o njihovom dugu, pozivajući vladu Aleksisa Ciparasa da razjasni svoju poziciju prije nego što se razgovori sa kreditorima nastave.

Rekao je i da nikakav novi dogovor nije moguć prije referenduma u nedjelju.

Schaeuble je to rekao zbog kontradiktornih izvještaja oko toga da li Atina prihvatila prijedlog kreditora ili ne, da li još planira održavanje referenduma u nedjelju ili ne te da li će njegove pristalice glasati za li protiv.

"Eto zato Grčka mora razjasniti svoju poziciju oko toga što želi, a onda ćemo razgovarati pod novim uslovima koji su sada još teži " rekao je njemački ministar finasija na press konferenciji u Berlinu.

Schaueuble je rekao da dilema da li će ponuda "biti odbačena ili prihvaćena više ne postoji i nije postojala" jer je evropsku ponudu o kojoj je riječ Atina odbacila, a program formalno istekao u utorak veče u ponoć.

Kako se program okončao u ponoć "legalni i aktuleni fakti" su se promijenili u potpunosti rekao je, kriveći u potpunosti grčko vođstvo za novonastalu situaciju.

Agencije prenose da je grčki premijer Aleksis Cipras predstavio međunarodnim kreditorima najnoviji plan izlaska iz bankrota, prenosi BBC.

U pismu, u čiji sadržaj uvid ima list Financial Times, navodi se da je Cipras spreman da prihvati većinu uslova o kojima se govorilo proteklih dana prije nego je Grčka prekoračila rok a premijer raspisao referendum.

Financial Times navodi da bi Cipras već ovog vikenda mogao da prihvati zahtjeve međunarodnih kreditora, ukoliko budu prihvaćeni njegovi određeni uslovi.

Cipras u pismu upućenom povjeriocima traži da popust na PDV na grčkim ostrvima ostane nepromijenjen, te da starosna granica za penzionisanja na 67 godina počne od oktobra, a ne odmah.

Grčka je prekoračila rok da otplati tranšu kredita u vrijednosti od 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nakon što su ministri eurozone odbili da produže paket finansijske pomoći toj evropskoj zemlji.

XS
SM
MD
LG