Dostupni linkovi

State department objavio skoro 2.000 e-mailova Hilary Clinton


Po odluci federalnog sudije, Sate department je objavio skoro 2.000 mejlova Hilary Clinton napisanih u periodu dok je bila američka državna sekretarka.

Veliki broj mejlova, uglavnom iz 2009. godine, objavljeno je sinoć nešto prije 21 sat po lokalnom vremenu na web sajtu State departmentovog Akta o slobodi informisanja, navodi AFP.

Nešto više od 3.000 stranica sadrže rasporedi zaduženja, prepiske sa kolegama i savjetnikom Cindy Blumenthalom, emilove o Kini i Libiji.

Oko njene elektronske pošte kruže kontroverze od kada je u martu priznala da je za sve koristila privatnu e-mail adresu dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013. godine.

Republikanci tvrde da je Clintonova, koja je favorit za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2016. godine, koristila privatnu e-mail adresu da niko ne bi imao uvid u njenu prepisku.

Ali ona kaže da je od kraja 2014. godine poslala 55.000 odštampanih stranica sa oko 30.000 mailova zvaničnicima koji će ih arhivirati i omogućiti da ih javnost vidi, kao što nalaže zakon.

Ostatak emailova je Clintonova okarakterisala kao lične i oni su izbrisani sa njenog privatnog servera, rekli su ona i njeni advokati.

State department je najavio da namerava da objavi čitavu arhivu nakon što bude pročišćena od poverljivih informacija.

Clintonova je to podržala i obećala transparentnost procesa, uz obrazloženje da je koristila privatnu e-mail adresu zato što je tako bilo praktičnije, a ne da bilo šta sakrije.

Sa juče objavljenim emailovima ukupno je objavljeno sedam posto njene elektronske pošte.

Polovina emailova će biti objavljena do 31. oktobra, a čitava ahriva do 20. januara naredne godine.

XS
SM
MD
LG