Dostupni linkovi

Obama: Grčka kriza je velika briga za Evropu, ali ne i za SAD


Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je aktuelna kriza u Grčkoj velika briga za Evropu, ali da ne bi trebalo da izazove preterane reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da američki zvaničnici već prate situaciju.

"Laički rečeno, ovo nije nešto za šta verujemo da će imati velike posledice po američki finansijski sistem", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, prenosi agencija Rojters.

"Očigledno je, međutim, da je ova situacija izuzetno bolna za grčki narod i da može imati značajne posledice po stope privrednog rasta u Evropi", poručio je on.

Grčka i njeni kreditori u ovom trenutku razmatraju najnoviji predlog Atine kojim je zatraženo dvogodišnje produženje aktuelnog programa pomoći, samo nekoliko sati uoči isteka roka paketa međunarodne pomoći nakon čega će zvanična Atina ostati bez pristupa milijardama evra.

Grčkoj, takođe, u ponoć ističe rok za vraćanje 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, a prema današnjim najavama grčkih zvaničnika, taj dug neće biti vraćen.

XS
SM
MD
LG