Dostupni linkovi

Mogherini pozvala libijske stranke da formiraju jedinstvenu vladu


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u utorak suparničke libijske parlamente da se "narednih dana" dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i pohvalila "dobar kompromis" koji su predložile Ujedinjene nacije.

Libija u haosu poslije pada režima Muamera Gadafija 2011. godine ima dva parlamenta i dvije vlade koje se spore oko vlasti. Jedna vlada je u Tripoliju a druga u Tobruku i nju je priznala međunarodna zajednica.

"Vlada nacionalnog jedinstva bi bila najbolja odbrana od širenja Islamske države u regiji" naglasila je glasnogovornica Federice Mogherini, Maja Kocijančič novinarima.

Delegacije koje predstavljaju ova dva parlamenta održale su prvi put direktne razgovore u nedjelju u Skhiratu, u Maroku, ali nisu uspjele da potpišu "protokol o sporazumu" za formiranje jedinstvene vlade.

Izaslanik UN-a za Libiju Bernardino Leon ipak je želio da bude optimističan nakon više mjeseci pregovora tvrdeći da dvije delegacije, koje su se vratile u svoje parlamente radi konsultacija, dolaze u Maoroko do četvrtka. On je strankama početkom juna dao četvrti prijedlog teksta sporazuma.

"Politički sporazum koji je prezentirao UN dobar je kompromis za Libiju", kazala je Mogherini. "Nadam se da će konačni sporazum koji će prezentirati Bernardino Leon narednih dana prihvatiti sve stranke".

Ona je podsjetila na obećanje EU-a da će "podržati vladu nacionalnog jedinstva i pružiti neophodnu podršku obnovi, stabilnosti i razvoju Libije".

XS
SM
MD
LG