Dostupni linkovi

Ivanić poručio Nikoliću da ne dijeli Srbe i da trenira strogoću u Srbiji


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH.

Pismo je, kaže, njegov stav.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što jebilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad.

- Društvo je potuno podijeljeno - rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče.

On je dodao da ne razumije šta su htjeli predsjednici Srbije i RS-a Tomislav Niković i Milorad Dodik „držeći mu nedavno lekcije u Beogradu“, jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici.

- Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo - rekao je Ivanić ističući da ne zna „zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici“.

- Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan – dodao je Ivanić.

- Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine - rekao je Ivanić.



XS
SM
MD
LG