Dostupni linkovi

Dodik: Oštro ću razgovarati s ambasadorom o rezoluciji


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da namerava da razgovara sa ambasadorom Velike Britanije o predloženoj rezoluciji o Srebrenici koja je, kako je ocenio, pokušaj pisanja istorije zasnovanom na netačnim činjenicama.

"Velika Britanija to podržava", rekao je Dodik u intervjuu beogradskoj Politici.

"Nameravam veoma oštro da razgovaram s predstavnicima njihove ambasade, ako budem imao priliku. Ja ga neću moliti, ako hoće da razgovaramo, razgovaraćemo, ovde na Balkanu ambasadori pokušavaju da se mešaju u unutrašnje stvari svake zemlje i da budu njihovi upravitelji", ocenio je on.

Prema Dodikovim rečima, britanski i drugi zapadni ambasadori pokušavaju da upravljaju Bosnom i Hercegovinom, a ako u tome ne uspevaju onda krive lokalne političare.

Predsednik Srpske je naglasio da je spreman na svaku vrstu konstruktivnog razgovora, ali da njime upravljaju samo njegovi politički stavovi, koji su verifikovani na izborima.

"Ambasadori su preterano aktivni na unutrašnjem planu i smatram da ne mogu oni da upravljaju zemljom. U BiH je protektorat i novi sistem vladanja nepoznat u svetu, koji se naziva ambasadorokratija. Ambasadori nekoliko zapadnih zemalja nalaze se petkom i onda odlučuju šta treba da se radi u BiH", kaže Dodik.

Na pitanje da li će ove godine otići u Srebrenicu, Dodik je rekao da je već bio tamo i da se poklonio stradalima, da mu je žao svih žrtava bilo da su muslimanske ili srpske, ali da ne želi da bude "deo farse koja se pokušava tamo prodati".

Prema njegovim rečima, to nije mesto odavanja pošte i počasti žrtvama, nego mesto politikanstva, političke ujdurme i želje da se satanizuje srpski narod i da se kvalifikacijama o navodnom genocidu Srbima nametne kolektivna odgovornost.

XS
SM
MD
LG