Dostupni linkovi

Izetbegović: Odluka o Oriću ispravna i pravična


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku vlasti Švajcarske o izručenju BiH nekadašnjeg komandanta Srebrence Nasera Orića, te je smatra jedinom ispravnom i pravičnom.

"Švajcarski pravni sistem pokazao je neutralnost i ekspeditivnost", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu koja je održana povodom odluke švajcarskih vlasti da Orić bude izručen BiH.

On je ocijenio da se kroz ovaj predmet dokazalo da se građanima BiH za eventualno počinjeno krivično djelo u BiH može suditi samo u BiH.

"Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da uprkos potpisanim sporazumima i protokolima koji su na snazi, nakon iskustava sa slučajevima `Ganić` i `Divjak`, bespotrebno i nanovo šikanira naše građane. Srbija više ne bi trebalo da na ovakav način pokušava da se odnosi prema svojim susjedima", poručio je Izetbegović.

On je dodao da ne zna kada će Orić biti predat vlastima BiH, ni kakav će biti njegov status nakon dolaska u BiH.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH ranije je posredstvom Ministarstva pravde zatražilo od pravosuđa Švajcarske da Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već u BiH.

Tužilaštvo BiH je tada ocijenilo da bi izručenje pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta "Naser Orić i drugi" koje se vodi pred pravosuđem BiH.

XS
SM
MD
LG