Dostupni linkovi

Islamisti na ruskom Kavkazu zakleli se na vjernost ID


U poruci objavljnoj online tvrdi se da su se islamski militanti iz četri ruska regiona na Kavkazu "zakleli na vjernost" grupi "Islamska država" (ID).

Na audio snimku postavljnom na YouTube-u, 21.juna, militanti iz regiona Dagestana, Čečenije, Ingušetije i Kabardini-Balkaria zaklinju se na vjernost lideru "Islamske države" Abu Bakr al Bagdadiju.

"Izvršavjući naredbe Alaha....mi se obavezujemo na vjernost kalifu Ibrahimu ben Avad ben Ibraihimu al Badri al Kurejši al Huseinu, na poslušnost i na saradnju" čuje se u audio snimku snimljnom i na ruskom i na arapskom jeziku, a misli se na Abu Bakral Bagdadija, lidera militantne ID.

Portparol "Islamske države" Abu Mohamed al Adnani danas je, 24.juna, pozdravio ovaj čin u posebnom snimku u kojem je naveo da je Bagdadi "prihvatio njihovu zakletvu".

U međuvremenu je zamjenik ruskog Savjeta za sigurnost, Jevgenij Lukjanov rekao da je "do 2000 Rusa", mnogi od njih iz Kavkaza otišlo u Siriju i Irak da se bore na strani ID.

Oni koji se vraćaju, obično preko Turske, "pretvarajući se da su turisti koji su izgubili dokumenta" predstavljaće problem naglasio je Lukjanov, prenosi Interfax.

XS
SM
MD
LG