Dostupni linkovi

Karter: SAD šalje vojnu opremu u Istočnu Evropu


Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je danas da će SAD razmestiti oko 250 tenkova, oklopnih vozila i druge vojne opreme u šest istočnoevropskih država da bi pomogle saveznicima iz NATO koje se suočavaju s pretnjama iz Rusije i od terorističkih grupa.

Vojna oprema SAD biće poslata u baze u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji i svaki set opreme če biti dovoljan za opremanje čete ili bataljona. Deo opreme biće razmešten u Nemačkoj.

Karter je u Estoniji rekao da će oprema, uključujući borbena vozila Bredli i samohodne haubice, moći da se pomeraju unutar regiona za obuku i vojne vežbe.

Današnja najava usledila je dan pošto je Karter rekao da će SAD dati oružje, vazdušne i kopnene snage gde je potrebno za snage za brzo reagovanje NATO, kako bi se pomoglo evropskim zemalja da se brane od potencijalne ruske agresije, kao i od Islamske države i drugih ekstremista.

Zemlje u kojima će biti razmeštena američka vojna oprema izabrane su na osnovne njihove udaljenosti od mesta za obuku, kako bi se smanjilo vreme i troškovi transporta.

Karter je juče u Berlinu rekao da saveznici NATO-a treba da budu ujedinjeni protiv "ruske agresije" i drugih pretnji u regionu, ali i insistirao da niko ne želi ponovni Hladni rat s Moskvom.

Govoreći nedaleko od Brandenburške kapije u Berlinu, Karter je istako napredak postignut u Evropi posle Hladnog rata dodajući da Rusiji "ne sme da se dozvoli povratak" u taj period.

XS
SM
MD
LG