Dostupni linkovi

Broj stranaca u Rimu se udvostručio od 2000.


Broj stranaca koji žive u Rimu više se nego udvostručio od 2000. godine, čime je izbegnut demografski pad u italijanskoj prestonici, ali su nastale gradske četvrti sa velikim procentom stranaca, uglavnom na periferiji, navodi se u izveštaju italijanskog Centra za socijalne studije (Censis).

Od 2,8 miliona Rimljana upisanih u gradske knjige 2014. godine, njih 363,563 su stranci, odnosno 12,7 odsto stanovnika. To predstavlja povećanje od 115 odsto u odnosu na 2000. godinu kada je udeo stranaca u ukupnom stanovništvu bio šest odsto, navodi se u objavljenom izveštaju Centra.

U istom periodu broj Italijana upisanih u knjige stanovnika Rima opao je za 5,2 odsto, pa je prema tome zahvaljujući strancima broj stanovnika u italijanskom glavnom gradu zadržao pozitivni predznak od dva odsto. Sa 185 raznih nacionalnosti glavni grad Italije postaje svetski grad, kao i većina drugih evropskih prestonica.

Najviše su zastupljeni Rumuni (24 odsto stranaca u Rimu), Filipinci (11 odsto) i Bengalci (7,8 odsto), i to su tri nacionalnosti jako zastupljene u sektoru usluga. Mada je veliki udeo stranaca i u popularnom boemskom kvartu Trastevere, 108 stranaca na 100 Italijana, u izveštaju se navodi da je jaka koncentracija stranaca u siromašnim kvartovima na periferiji čime postoji opasnost da ti delovi grda postanu "rizična predgrađa" poput onih u Parizu i Londonu.

XS
SM
MD
LG