Dostupni linkovi

Vajaru preti zatvor zbog navodnog vređanja Erdogana


Tužilaštvo u Ankari pokrenulo je danas krivični postupak i traži do četiri godine zatvora turskom vajaru Mehmetu Aksoju, zbog navodnog vređanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi danas turska štampa.

U nedavnom intervjuu turskim medijima, Aksoj (75) je rekao povodom optužbi o korupciji na račun Erdoganove vlade 2013. godine, da nikada ne bi koristio nezakonit novac za svoje skulpture.

Tužilaštvo je ocenilo da ta izjava može da predstavi uvredu na račun turskog predsednika i da je to kažnjivo zatvorom prema turskom krivičnom zakonu.

Aksoj je već bio predmet sudskih postupaka zbog kritičkih izjava na račun turskih vlasti, On je u martu osuđen na novčanu kaznu od 3.500 evra jer je ocenio "monstruoznim" spomenik od oko 30 metara na tursko-jermenskoj granici postavljen kao simbol bratstva između dva naroda.

Turska i Jermenija se spore oko maskara nekoliko stotina hiljada Jermena za vreme otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu. Jermenija smatra taj masakr genocidom, dok to Turska žestoko odbacuje, tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Erdogan, na vlasti od 2003. godine i predsednik od avgusta 2014. godine, sve više optužuje za klevetu i vređanje svoje protivnike - političare, novinare, umetnike čak i obične građane.

XS
SM
MD
LG