Dostupni linkovi

Obeležena 70. godišnjica bitke na Okinavi


Premijer Japana Šinzo Abe posetio je japansko ostrvo Okinava povodom obeležavanja 70 godina od najveće pomorsko-kopneno-vazdušne bitke u istoriji, vođene od aprila do juna 1945. godine u Pacifiku, ali su ga stanovnici Okinave dočekali negodovanjem zbog prisustva američkih vojnika na ostrvu.

"Trebamo da pozdravimo to što uživamo u miru, bezbednosti i slobodi nakon što smo prošli kroz ogromne teškoće", izjavio je Abe tokom kraćeg obraćanja.

Međutim, njegovo obraćanje prekinuli su protivnici američkog vojnog prisustva u Okinavi.

Stanovnici Okinave, koja je pretrpela velike civilne žrtve zameraju što se desetine hiljada američkih vojnika i vojnih objekata nalazi na oko 18 odsto površine ostrva.

Abe je okupljenima poručio da Japan mora i dalje da ulaže napore za održavanje svetskog mira, preneo je Rojters.

Američka vojska se tokom Drugog svetskog rata iskrcala na zapadnu obalu ostrva i to je bila poslednja velika pomorsko-desantna operacija u ratu i jedna od najtežih bitaka na Pacifiku.

Bitka za Okinavu je trajala 82 dana u poslednjim mesecima rata. Stradalo je više od 200.000 civila i vojnika, Japanaca i Amerikanaca. Nakon ove bitke prestao je organizovani otpor Japanaca.

Amerikanci su okupirali Okinavu posle rata i vratili je Tokiju 1972. godine, međutim, na tom južnom arhipelagu locirano je više od polovine od 47.000 meričkih vojnika stacioniranih u Japanu, među kojima i veliki kontingent marinaca.

XS
SM
MD
LG