Dostupni linkovi

Nemačka ambasada: Prilika za suočavanje sa genocidom u Srebrenici


Javna rasprava u vezi s rezolucijom o Srebrenici pokazuje koliko je na zapadnom Balkanu teško da se utvrdi zajednička interpretacija istorije, rekli su za današnju "Politiku" u ambasadi Nemačke povodom britanske rezolucije o Srebrenici koju bi Savet bezbednosti UN trebalo da razmatra 7. jula.

"Na osnovu našeg iskustva, znamo da najbolji izgledi za uspeh, pri nastojanju da se dođe do pomirenja, postoje onda kada u centru pažnje stoje sopstvena dela, a ne eventualne greške u postupcima drugih", piše u odgovoru ambasade na pitanje "Politike" kakva je stav Nemačke o rezoluciji o Srebrenici koju predlaže Velika Britanija.

Kako se navodi, 20. godišnjica genocida u Srebrenici važan je datum i nije neobično da povodom takvih godišnjica u Savetu bezbednosti budu usvojene rezolucije, a time se pruža i prilika za otvoreno suočavanje s tom temom.

"Danas je važno da se ljudi u regionu, bez obzira na ratna zbivanja, aktivno zalažu za pomirenje i miran zajednički život. U tom kontekstu, smatramo da je obaveza političkog rukovodstva država u regionu da pokažu liderske kvalitete", naveli su u ambasadi Nemačke.

XS
SM
MD
LG