Dostupni linkovi

Marović: DPS ne želi da se meša u crkvena pitanja


Predsednik Političkog saveta Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović izjavio je danas da njegova stranka ne želi da uređuje i organizuje verske zajednice u Crnoj Gori.

"Ne želimo da organizujemo, ni da uređujemo ni jednu versku zajednicu u zemlji", rekao je Marović "Dnevnim novinama" i dodao da DPS ne namerava da partijskim programima kreira i organizuje bilo koju veroispovest u Crnoj Gori.

Crnogorska vladajuća partija je na subotnjem stranačkom kongresu usvojila program partije u kome je među programskim ciljevima odredila insitiranje na pomirenju pravoslavnih vernika u stvaranju jedinstve pravoslavne crkve.

Funkcioner DPS-a je kazao da bi voleo da crkve spajaju ljude, a ne da ih dele.

"Želeli smo programski da istaknemo da nam je veoma stalo da se ljudi po svim pitanjima, pa i verskim, naročito oni koji se osećaju kao pravoslavci, pokušaju razumeti, približiti i udružiti u nečemu što jeste stabilnost i demokratski prosperitet i napredak Crne Gore", rekao je Marović.

U Crnoj Gori postoje dve pravoslavne crkve koje se međusobno ne priznaju.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). S druge strane, CPC smatra da je SPC uzurpirala imovinu u Crnoj Gori i traži njen povraćaj.

Otvoreno crkveno pitanje država namerava da reši usvajanjem novog Zakona o verskim zajednicima, ali se donošenje tog zakonskog akta odlaže.

Država je sporazumima uredila odnose sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, ali to nije učinila i s pravoslavnim crkvama.

XS
SM
MD
LG