Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Vulin je Vučićev problem


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović osudila je danas izjave ministra rada Srbije Aleksandra Vulina u Jadovnu i poručila da je on problem premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Osnovno kućno vaspitanje nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli taj nivo provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora da odluči kuda ide", rekla je Grabar–Kitarović novinarima na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska.

Ona je dodala da se "s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU", prenijla je agencija Hina.

Vulin je kao izaslanik Vlade Srbije u nedjelju u govoru na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno kod Gospića nekoliko puta kardinala Alojzija Stepinca nazvao "ustaškim vikarom". Takođe je rekao da "ne može isti vijenac u Blajburg i u Jasenovc" čime je aludirao na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović koja je ove godine položila vijence i u Blajburgu i u Jasenovcu.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske trebalo da uputi diplomatsku notu Srbiji, a da bi trebalo da reaguju i predsjednica države ili premijer. On je ocijenio da komemoracija žrtvama nije mesto s kojeg se šalju konflikte poruke, posebno ne one koje vrijeđaju domaćina.

Vulinovu izjavu ranije danas kritikovali su i ministar kulture Berislav Šipuš i bivši predsjednik Stjepan Mesić uz ocjenu da Vulinom treba da se bavi Srbija.

XS
SM
MD
LG