Dostupni linkovi

Italija: Tužilaštvo razmatra 300 optužnica protiv kineskih imigranata


Italijansko tužilaštvo razmatra optužnice protiv 297 osoba i centralne kineske državne banke "Bank of China" u vezi sa istragom o pranju novca, navodi agencija AP.

Osumnjičeni su većinom kineski imigranti koji žive u Italiji, uključujući i dvojicu menadžera u filijali kineske banke u Milanu.

Prema navodima tužilaca, neki od osumnjičenjih služili su se "mafijaškim" metodama i zastrašivanjem, prenela je juče italijanska agencija ANSA.

Italijanski istražitelji tvrde da su kineski imigranti u Italiji za manje od četiri godine preko servisa za transfer novca prokrijumčarili više od 4,5 milijardi evra u Kinu, zarađenih od falsifikovane robe, prostitucije, eksploatacije radne snage i utaje poreza.

To je ustanovljeno nakon četvorogodišnje istrage italijanske finansijske policije koja je pokrenuta zato što se očigledno bogatstvo nekih kineskih imigranata u Italiji koji su kupovali luksuzna kola, otvarali kladionice i fabrike garderobe kupovali italijanske kafiće i nekretnine nije odražavalo u lokalnim poreskim prijavama.

Uprkos velikim ekonomskim vezama između Kine i Zapada, neujednačena saradnja, neusaglašeni pravni sistemi i kineski zakoni o tajnosti dozvolili su kriminalcima da se globalizuju efikasnije od policije, i otežali zapadnim kompanijama i sudovima da im zatvore poslove, navodi AP.

XS
SM
MD
LG