Dostupni linkovi

Rajhel: Nemačka nema novih uslova za otvaranje poglavlja


Nema novih nemačkih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, postoje samo teme koje su uvek bile na dnevnom redu briselskih razgovora, kaže Ernst Rajhel, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA.

Dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd je demonstracija aktivne posvećenosti evropskoj budućnosti čitavog regiona, uključujući Srbiju, rekao je Rajhel za list "Danas".

"I da sebe smatramo bliskim i prijateljskim partnerom Srbije na putu ka EU. Poseta se organizuje kako bi podvukla ovu poruku i pokazala da smo na istoj strani", dodao je on

On je naveo i da Nemačka ima velika očekivanja prema Srbiji - "ona u vezi sa političkim dijalogom sa Kosovom".

"Nadamo se da ćemo konačno moći da kažemo da je sporazum o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. suštinski primenjen i da će glavni kamenovi spoticanja biti uklonjeni. Veoma se nadamo da će onda EU ove godine biti u situaciji da otvori poglavlja", istakao je Rajhel.

Upitan da li bi mogući uspeh predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Briselu uvećao šanse za to, Rajhel je odgovorio potvrdno.

"Naravno, to uvećava šanse. Čekamo implementaciju sporazuma. Sporazum obavezuje i normalno je da bude primenjen. To su naša očekivanja pre nego što se otvore pregovaračka poglavlja. Mislim da je izgledno da predstojeći sastanak u Briselu neće doneti toliko rezultata, da sporazum odmah bude primenjen u svim delovima. Implementacija nije samo usmeni dogovor na sastanku već i rad na terenu. Ne mislim da treba imati preterana očekivanja od posete kancelarke Merkel. Nije svrha ovakvih poseta doneti velike poklone. Ponavljam: i mi imamo očekivanja od Srbije i nadamo se da će biti ispunjena."

XS
SM
MD
LG