Dostupni linkovi

Makedonski lideri dogvorili novi sastanak za 29. jul


Predsjednici četiri najuticajnije političke stranke u Makedoniji dogovorili su danas u Skoplju da održe novi sastanak 29. juna.

"Sa liderima glavnih političkih partija saglasili smo se da još jednom potvrdimo našu posvećenost dogovoru od 2. juna i nastavimo razgovore o njegovoj realizaciji 29. juna", saopšteno je iz predstavništva EU u Skoplju.

Sastanak, kome su prisustvali lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, predsjednik opozicionog Socijaldemoratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, te vođe Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, održan je nakon što su prije dvije sedmice u Briselu propali pregovori o implementaciji sporazuma, postignutog početkom juna.

Na tom sastanku, na kome je učestvovao i komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, dogovoreno je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja aprila 2016. godine.

Iako je održavanje izbora dogovoreno, detalji nisu jer opozicija traži formiranje tehničke vlade šest do devet mjeseci prije izbora, a premijer Gruevski se s tim ne slaže.

Današnjem sastanku u Skoplju prisustvovali su i američki ambasador u Skoplju Džes Bejli i ambasador EU Aivo Orav.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od proteklih prijevremenih parlamentanih izbora održanih 2014. godine, koje SDSM nije priznala i ne učestvuje u radu Sobranja.

XS
SM
MD
LG