Dostupni linkovi

Grci za tri dana iz banaka povukli dvije milijarde eura


Dvije milijarde eura ušteđevine Grci su podigli iz banaka u protekla tri dana strahujući od posljedica propadanja pregovora države sa kreditorima.

Neočekivana podizanja gotovine stvorila su dodatni pritisak grčkim bankama i pružila nove dokaze o udarima na finansijski sistem i ekonomiju te zemlje dok se pregovori sa MMF-om i kreditorima eurozone nalaze na mrtvoj tački.

Podignute dvije milijarde eura predstavljaju odliv 1,5 posto depozita građana i preduzeća od ukupno 133,6 milijardi, na koliko su depoziti u grčkim bankama pali krajem aprila. Prije ove udarne sedmice, dnevno se podizalo 200-300 miliona eura.

Glasnogovornik grčke Centralne banke odbio je komentarisati ove cifre, ističući da će informacije o depozitima za maj biti objavljene 26. juna.

Vlasnici ušteđevine u Grčkoj svoj novac podižu još od oktobra.

"Sljedeće dvije sedmice su krucijalne za državu i za banke", rekao je jedan od bankarskih izvora za Reuters. "Vlada bi što prije trebala osigurati dogovor".

Grčka do 30. juna MMF-u treba otplatiti 1,6 milijardi eura duga, što nije u stanju uraditi ako ne postigne dogovor s kreditorima.

Ministri finansija eurozone na posljednjem susretu u Luksemburgu pokušali su postići dogovor, ali su sve nade u takav ishod pale u vodu kada je zvanična Atina odbila da raspravlja o novim prijedlozima.

XS
SM
MD
LG