Dostupni linkovi

Lukšić - Kurc: Austrija podržava integraciju zapadnog Balkana


Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u EU, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastijan Kurc, ukazujući na značaj vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

"Austrija je veliki prijatelj svih država zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore. Podržavamo integraciju svih država zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore", rekao je Kurc, koji danas boravi u posjeti Crnoj Gori, tokom koje će se sastati sa crnogorskim zvaničnicima, ali i predstavnicima civilnog sektora i medija.

On je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država uticala i na bolju zaposlenost.

Kurc je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, ukazao na značaj saradnje u regionu, navodeći da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU.

Ta tema je, dodao je Kurc, značajna i za investitore.

Navodeći da je upoznat o tome da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori, Kurc je rekao da bez slobode medija nema demokratije.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, Kurc je rekao da je njegova generalna poruka svima u svim državama, da se što više aktiviraju, te istakao da bez njih nema funkcionalne demokratije.

Lukšić je rekao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona, posebno Crne Gore.

XS
SM
MD
LG