Dostupni linkovi

Novi sastanak političkih lidera u Skoplju


Lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji sastaće se danas u Skoplju sa amabasadorima EU i SAD - Aivom Oravom i Džesom Bejlijem s ciljem iznalaženja rješenja za izlazak iz duboke političke krize u kojoj se Makedonija nalazi.

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijadlemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev rekao je da će na tom sastanku SDSM predočiti krajnji rok za postizanje političkog dogovora.

Prema njegovim riječima, rok je do kraja mjeseca budući da će narednog mjeseca početi priprema izvještaja Evropske komisije o napretku Makedonije kojim će se odlučiti da li će zemlja zadržati ili izgubiti preporuke za početak pregovora za članstvo u EU.

Lideri vodećih makedonskih stranaka na sastanku u Briselu početkom mjeseca, kome je prisustvovao i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, dogovorili su održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja aprila 2016. godine.

Iako je održavanje izbora dogovoreno, detalji nisu, jer opozicija traži formiranje tehničke Vlade šest do devet mjeseci prije izbora, dok premijer Nikola Gruevski želi da zadrži svoju poziciju do kraja godine.

XS
SM
MD
LG