Dostupni linkovi

Vučić: Šokiran sam najavom Mađarske da podigne zid


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče da je iznenađen i šokiran najavom iz Mađarske da će podići zid duž srpsko-mađarske granice zbog problema migranata, navodeći da rešenje nije u podizanju zidova, posebno zato što Srbija nije kriva za taj problem.

Vučić je za RTS rekao da će o tome razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim zvaničnicima, navodeći da je to pre svega pitanje Evropske unije, jer je Srbija tranzitna zemlja.

"Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba islamske države, Kurda... Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugrsku i Grčku", rekao je Vučić.

On je istakao da ne razume najavu podizanja zida i istakao da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živeti u Aušvicu".

"Ti ljudi što su ušli u Srbiju, oni ne žele tu da ostanu. Šta hoćete od nas, prehranjujemo ih čuvamo ih, oni ništa od toga ne žele u našoj zemlji, a sad neko još podiže zidove", rekao je Vučić.

On je naveo da ništa od toga ne razume, ali da će razgovarati sa Orbanom i da očekuje da dobije logične odgovore.

Vučić je podsetio da je za 1. jul zakazana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske.

XS
SM
MD
LG