Dostupni linkovi

Davutoglu: Ne podrivajte autoritet Erdogana


Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da neće tolerisati bilo koji pokušaj podrivanja autoriteta predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Davutoglu je rekao da će njegova vladajuća stranka AKP, koja je na izborima 7. juna prvi put za 13 godina izgubila većinu, iscrpeti sve opcije da formira vladu, pre nego što razmotri mogućnost raspisivanja prevremenih izbora.

Takvi pregovori, međutim, neće obuhvatati debatu o ulozi predsedništva, istakao je Davutoglu.

"Sve što pogađa predsedništvo ili predsednika, pogađa i nas. Nećemo dozvoliti da legitimitet našeg predsednika bude doveden u pitanje, nećemo dozvoliti da nazivu predsedništvo bude naneta šteta", naglasio je Davutoglu.

Erdogan je napustio mesto premijera prošle godine i postao predsednik, s ciljem da često figurativnu poziciju šefa države transformiše u moćnu izvršnu funkciju. Tokom prošle godine, on je igrao aktivnu ulogu u vladi, čime je, kako smatraju njegovi protivnici, prekršio Ustav.

Partija pravde i razvoja na izborima nije uspela da osvoji dvotrećinsku većinu, kako je Erdogan želeo, što bi joj omogućilo da izmeni Ustav i da mu pruži veća ovlašćenja.

Opozicione stranke nagovestile su da neće tolerisati da Erdogan bude umešan u bilo koju koalicionu vladu, preneo je Rojters.

XS
SM
MD
LG