Dostupni linkovi

Dragi: Grčke banke solventne, ECB će im i dalje davati novac


Najveće grčke banke su u ovom trenutku solventne, a Evropska centralna banka (ECB) će nastaviti da im obezbjeđuje likvidnost kako bi pomogle finansiranje privrede, izjavio je danas predsjednik ECB-a, Mario Draghi.

"U ovoj fazi, vodeće grčke banke su solventne, a garancije koje one izdaju su adekvatne", rekao je Draghi u obraćanju Komitetu evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, prenosi agencija France press.

"Naravno da situacija evoluira i da ćemo morati pažljivo da je pratimo kako bismo vidjeli da li su uslovi za procjenu garancija i dalje na svom mjestu, i kakvo je stanje bankarskog sistema", poručio je on.

Kroz takozvani Eurosistem, ili Evropski sistem centralnih banaka, do sada je grčkim bankama pozajmljeno oko 118 milijardi eura.

"Aktuelna podrška u vidu likvidnosti čini oko 66 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Grčke, što je najveći udio u BDP-u među članicama eurozone. Nastavićemo da obezbjeđujemo sredstva za likvidnost sve dok su grčke banke solventne i imaju dovoljno kolaterala", zaključio je Draghi.

Draghi smatra da je Grčkoj i njenim kreditorima potrebno brzo postizanje održivog sporazuma o isplati preostale kreditne pomoći Atini, ali je upozorio da je loptica sada u dvorištu grčke vlade, i da je dogovor o uslovima za puštanje nove kreditne pomoći isključivo politička odluka koju moraju donijeti izabrani zvaničnici a ne centralne banke, navodi agencija AP.

"Potreban je snažan i kredibilan sporazum sa Grčkom, koji nije samo u interesu grčkog naroda, već i cjelokupne eurozone", izjavio je Draghi pred Komitetom.

XS
SM
MD
LG