Dostupni linkovi

BiH: Optužnice za terorizam protiv 12 članova vehabijske zajednice


Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 radikalnih islamista iz BiH, koji se terete za učestvovanje u ratu na području Sirije i Iraka i podršku terorističkoj ID.

Prema navodima optužnice, optuženi su u drugoj polovini 2013. i 2014, kao pripadnici vehabijske zajednice u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prikupljali sredstva i napustili zemlju kako bi se priključili terorističkoj organizaciji koja djeluje na teritoriji Sirije i Iraka.

Kako je precizirano iz Suda BiH, optuženi Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić se terete da su s područja Turske ilegalno prelazili u Siriju i učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani Islamske države.

Hasanović se tereti i za neovlašćenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Kapić, Karamuja i Delić i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema podacima agencija za sigurnost BiH, na strani Islamske države se u Siriji i Iraku bori više od 150 državljana Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG