Dostupni linkovi

Ban Ki Mun poziva na humanitarni prekid vatre u Jemenu


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas, 15.juna, na humanitarni prekid vatre u trajanju od najmanje dvije sedmice, tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

U Ženevi se danas održava sastanak o konfliktu u Jemenu.

Ki Mun, domaćin sastanka u Ženevi je pozvao i na proglašavanje lokalnih primirja i povlačenje naoružanih grupa iz gradova.

"Danas je dovedeno u pitanje samo postojanje Jemena. Dok se strane sukobljavaju, Jemen gori", rekao je Ban Ki Mun.

On je dodao da jedna strana, Huti, nije poslala svoje predstavnike na razgovore, ali da se njihov dolazak očekuje tokom dana.

Borbeni avioni međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, bombardovali su noćas Sanu, glavni grad Jemena.

Snažne eksplozije dogodile su se južno i zapadno od glavnog grada. Koalicija gađa mete u Jemenu već 12 sedmica u pokušaju da potisne snage Huta i trupe lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu. Aktuelni predsjednik Jemena je u egzilu.

Ranije je najavljeno da se delegacije u Ženevi neće direktno sastati, nego će pojedinačno razgovarati sa Ban Ki Munom, a generalni sekretar UN pokušaće da približi njihove stavove i dovede ih za isti sto.

Humanitarna kriza u Jemenu pogoršana je uvođenjem vadzušne i pomorske blokade radi sprečavanja isporuke oružja Hutima i Salehu.

Ta mjera otežala je i isporuku hrane, lijekova i goriva mnogim građanima.

U Saudijskoj Arabiji pak za utorak 16.jun, zakazan je sastanak Organizcaije islamske saradnje u Džedi na kojem će se rapravljati o konfliktu u Jemnu.

Kako je najavljeno na tom će sastanku prisustvovati zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za bliskoistočna pitanja Hosein Amir Abdolahian.

XS
SM
MD
LG