Dostupni linkovi

Ministarstvo: Teslina urna da ostane u muzeju


Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je saopštilo da se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva u tom muzeju, da urna sa zemnim ostacima Tesle ostane u njenom sastavu i da se i nadalje poštuje volja najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.

"Već više od pola veka urna se čuva i štiti u muzeju u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima i izložena je na način koji obezbeđuje dostupnost javnosti, a istovremeno mogućnost da svaki posetilac lično, i u miru, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču. Na ovaj način je počast Nikoli Tesli iskazalo više od milion posetilaca iz zemlje i sveta, svih vera i nacija", saopšteno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle, pored arhive, biblioteke i drugih dragocenih zbirki, je i memorijalni deo u kome se nalazi i čuva urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle. Memorijalni prostor je posebno projektovan za tu namenu i osmislili su ga vrhunski stvaraoci - Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli.

Urna uživa status kulturnog dobra kao deo Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Pored urne, u toj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle (5 gipsanih odlivaka) kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli, podseća se u saopštenju.

Ministarstvo ističe i da je muzej Nikole Tesle jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji kao jedini muzej u svetu koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Zbog univerzalne vrednosti za čovečanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u tom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svetski registar "Pamćenje sveta" koji vodi UNESKO.

Ministarstvo podseća da ne postoji nijedan zapis niti svedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gde želi da počiva. O njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali su njegovi najbliži srodnici.

Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine na osnovu želje člana Tesline šire porodice, Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Želju naslednika Nikole Tesle potvrđuje i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle, navode iz Ministarstva kulture.

SPC je 9. juna objavila fotografiju snimljenu u Muzeju Nikole Tesle za koju tvrdi da najbolje svedoči o "tačnosti reči i umešnosti predloga" patrijarha Irineja da se urna sa pepelom velikog naučnika premesti zbog "satanističkih obreda u tom muzeju".

Na fotografiji se vide četiri mlade osobe koje sede u "turskom sedu" na prostirci na podu blizu urne, a neki od njih izgledaju kao da meditiraju.

TV N1 prenela je da je ista fotografija objavljena na tviteru, 16. aprila ove godine, na zvaničnom nalogu festivala Resonate Beograd, koji okuplja umetnike zainteresovane za poziciju tehnologije u umetnosti i kulturi iz celog sveta.

XS
SM
MD
LG