Dostupni linkovi

Švicarski ambasador: Srbija tražila ekstradicijski pritvor za Orića


Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer potvrdio je za portal Klix.ba da je Ministarstvo pravde Republike Srbije uputilo švicarskim vlastima zahtjev tražeći privremeni ekstradicijski pritvor za Nasera Orića.

"Izrečene optužbe da švicarski pravosudni organi nisu imali pravnu osnovu za hapšenje gospodina Nasera Orića nisu tačne. Moguće izručenje gospodina Orića oslanja se u prvom redu na Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su ratificirale kako Švicarska, tako i Srbija. Na osnovu zahtjeva za hapšenje od strane vlasti u Srbiji od 3. februara 2014. uslijedilo je pritvaranje gospodina Orića 10. juna 2015. godine", saopćio je ambasador Maurer.

Dodao je da Evropska konvencija o ekstradiciji jasno predviđa mogućnost distribucije potjernice putem Interpola.

"I švicarskim zakonodavstvom eksplicitno je predviđeno da se zahtjevi potjere valjano mogu distribuirati putem Interpolove mreže za potjere. Osim toga svaka zemlja samostalno odlučuje kakve posljedice takvi zahtjevi za potjerom mogu imati", rekao je Maurer.

Ambasador je pojasnio da "činjenica po kojoj je Generalni sekretarijat Interpola nakon distribucije potjernice izjavio da je Interpol, na temelju intervencije Bosne i Hercegovine, izbrisao tu potjernicu iz svoje baze podataka, ne znači da se isključuje hapšenje i eventualno naknadno izručenje".

XS
SM
MD
LG