Dostupni linkovi

AFP: Evrozona razmatrala scenario grčkog bankrota


Visoki zvaničnici evrozone razmatrali su najgore scenarije za Grčku, ukljucujući i njen eventualni bankrot u slučaju da pregovori između Atine i kreditora ne budu uspešni, rekla su za Frans pres tri izvora iz Brisela.

"Bankrot je u razgovorima spominjan kao jedan od mogućih scenarija ako sve podje po zlu", rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Drugi izvor je naveo da članice evrozone razmatraju posledice situacije u kojoj Grčka ne bi otplatila svoja dugovanja. "To je priprema za najgori scenario. Zemlje žele da znaju šta bi se desilo", rekao je treći izvor.

Ministri finansija evrozone sastaju se iduće nedelje u Luksemburgu i taj sastanak smatra se poslednjom šansom za vladu u Atini da sa kreditorima postigne dogovor nakon petomesečnih uzaludnih pregovora. Ukoliko u tome ne uspe, prezadužena Grčka našla bi se na ivici bankrota i katastrofalnog izlaska iz evrozone, što bi potreslo globalnu ekonomiju, navodi Frans pres.

Šef evrogrupe Jerun Dajselblum je danas poručio da Grčka nema drugog izbora do da donese teške odluke koje od nje zahtevaju medjunarodni kreditori, ako želi da osigura dobijanje dodatnih zajmova i da izbegne bankrot.

"Ako grčka vlada ne može da prihvati činjenicu da ne postoje laka rešenja i da teške odluke moraju biti donete, onda je sama. Ne možemo pomoći Grčkoj, ako ona ne želi da pomogne sebi", rekao je on.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda napustili su jučerašnje pregovore u Briselu, navodeći kao razlog neslaganja u većini ključnih oblasti, dok su evropski zvaničnici poručili Atini da prestane da se kocka sa svojom budućnošću, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG